Malatya yöresine ait yemekleri ve yemek tariflerini burada bulabilirsiniz.
Bumbar DolmasıBumbar Malzemeleri:
- 1 takım bumbar ve işkembe
- 200 gr. kıyma
- ½ kg baş bulgur (pilavlık)
- 1 büyük baş kuru soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 yemek kaşığı bumbar yağı
- 1 demet maydanoz
- Tuz
Bumbar Nasıl Yapılır?
- Karabiber
Bumbar ve işkembeyi iri tuzla iyice ovalayarak bol suda yıkayın. Soğuk suda bir süre bekletin sonra tekrar yıkayın. Bumbarların yağlı kısmı dışa gelecek şekilde çevirerek süzgece alın. Diğer taraftan alınan bumbar yağını eritin ya da incecik doğrayın.
Eriyen bumbar yağına kıyma ve salça ilave ederek, bulgur ve 1 bardak su ilavesiyle pilav gibi pişirin. Sonra ocaktan alın. Kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi ekleyin. Soğanı halka halka doğrayın ve üzerine serpin. Önce bumbarlar; yağlı kısmı içe gelecek şekilde, baş tarafı içe doğru kaydırarak soğan ile doldurun. Doldurmaya halka soğan ile başlayın. Çünkü soğan kaymayı kolaylaştırır.
İşkembeyi, küçük küçük parçalara ayırıp, doldurun ve elde yorgan iğnesi ile dikin. Aynı ipliğe birçok işkembe dolması dikilip serviste ara iplikler kesilebilir.
Doldurulan işkembe ve bumbarları yıkayın. Sonra bir tencereye işkembeler alta, bumbarlar üste gelecek şekilde yerleştirin. İşkembenin kalın ve dolmaya uygun olmayan bölümlerini keserek parçalayıp, aynı tencereye boş olarak koyun. Üzerini geçecek kadar su koyup, biraz tuz atın. Önce harlı, sonra kısık ateşte 3-3,5 saat pişirdikten sonra sıcak olarak servis yapın.
Arzu edilirse pişmiş bumbar ve işkembeler kızgın tereyağında hafif kızartılarak sıcak servise sunulabilir.
Ciğer KavurmasıCiğer Kavurması Malzemeleri
- 1 adet kuzu ciğeri (yaklaşık 500 gr)
- 2 adet kuzu böbreği
- 4-5 adet kuru soğan
- 3-4 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı karabiber
- Kimyon (arzu edilirse) kekik, tuz
- 1 demet maydanoz
Ciğer Kavurması Nasıl Yapılır?
Ciğerin ve böbreklerin zarlarını soyarak küp şeklinde doğrayın. Bol su ile yıkayarak süzgece alıp bir miktar su ile tencereye koyup ocağa yerleştirin. Kaynama esnasında yüzeydeki köpükleri alın. Suyunu çekinceye kadar pişirin.
Pişip pişmediğini kontrol edin. Gerekirse sıcak su ilave edin. Ciğerler pişince yağ ve tuz ilavesi ile kurutmadan kavurun. Soğanları halka halka doğrayıp ciğere katarak sarartın. Ateşten alıp kekik, karabiber ve kıyılmış maydanoz ile servise hazırlayın.
Bu yemekte ekmek olarak varsa yufka veya tandır ekmeği tercih edilir. Yoksa pide ile de yenir.
Ciğer kavurması, arzu edilirse soğanın katılma zamanında doğranmış yeşilbiber katılıp biraz kavrulur. Kabukları soyulup küp şeklinde doğranmış domates veya salça da kullanılabilir. Domates bıraktığı suyu çekinceye kadar kavrulur, daha sonra baharat ve maydanozu ilave edilir.
Darende KebabıDarende Kebabı Malzemeleri:
- 1kg koyun veya kuzu eti ( kemiksi, çok ufak doğranmış kuşbaşı et)
- 150kg kuyruk yağı (küçük kuşbaşı olarak doğranmış)
- 4-5 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1-2 tane taze yeşilbiber
- 1-2 tane domates
- Tuz
Darende Kebabı Nasıl Yapılır?
- Karabiber
Et ve kuyruk yağının yıkanarak geniş bir leğende veya sacda ocağa koyun. Et, suyunu salıp tekrar çekinceye kadar pişirin. İçindeki kuyruklar eriyince kavurma işlemi başlamış olur. Tereyağını koyup, kuyruk yağı ile eti iyice kavurun. Tuzunu koyup doğranmış yeşilbiberi ete karıştırın. Birkaç kez çevirdikten sonra biber salçası ile beraber kabukları soyulmuş ve incecik doğranmış domatesleri ilave edin. Domatesler suyunu çekince ateşten alıp karabiber ile sıcak servis yapın.
Bu yemek, Darende’nin, ilçe tanıtımını, düğün, ziyafet gibi özel günlerde yapılan bir yemek çeşididir. Domates ve biber kullanımı arzuya göre değişir.
Doğrama Doğrama Malzemeleri:
- 1 koyunun kelle ve ayakları veya 1kg erkek keçi eti
- 4-5 kaşık tereyağı
- 2-3 tane bayat pide ekmeği
- 1 baş kuru soğan
- 1 limon
- Tuz
- Sirke
- Baharat
Doğrama Nasıl Yapılır?Keçi etini doğrayın. Kelle paçayı ateşte tütsüleyerek tüylerinden temizleyin. Burun kısmını kesin. Kafayı, alt ve üst çene olarak iki parçaya ayırın. İyice yıkayın ve iki saat suda bekletin. Tekrar iyice yıkadıktan sonra bir tencerede üzerini geçecek kadar bol su ile ateşe koyun. İçine tuz, limon ve kuru soğan parçalayarak atın. Kaynamaya başlayınca üzerindeki köpükleri, sürekli alıp, daha sonra pişmesi için kısık ateşe alıp kapağı kapalı olarak 4-5 saat pişirin. Etler, iyice pişince suyunu süzün. Etleri kemiklerinden ayırın. Tereyağında sadece etleri, nar gibi kızartın. Diğer tarafta ekmekleri küp şeklinde doğrayıp, servis tabağına yerleştirip, paça suyu dökerek ıslatın. Kavrulmuş etleri, üzerine yerleştirerek sıcak servis yapın.
- İsteğe bağlı olarak sarımsak
Kelle, paça olarak yenecekse ayıklanan etleri, paça suyuna atın. Bir kaçık sirke ile 3-5 diş dövülmüş sarımsak katarak servis yapın. O zaman kelle paça çorbası adını alır. Günümüzde kelle paça yapılıyor olmasına rağmen doğrama usulünde yapılmamaktadır.
Geleli KebabıGeleli Kebabı Malzemeleri:
- 1kg yağsız kuşbaşı et
- 5-6 adet domates
- 5-6 adet yeşilbiber
- 6-7 adet patlıcan
- 4-5 kaşık tereyağı
Geleli Kebabı Nasıl Yapılır?Patlıcanları ateşe gömerek veya fırınlayarak közleyin. Kabuklarını soyup küp şeklinde soğrayın. Domates ve biberi yıkayın, domatesin kabuklarını soyarak küçük küçük doğrayın. Eti; sacda bıraktığı suyu çekinceye kadar pişirin. İçine 2-3 yemek kaşığı yağ ilave edin. Biraz kızartın. Doğranmış biber ve domatesleri koyup birkaç kez karıştırarark kısık ateşte sebzeler ölünceye kadar pişirin. Patlıcan ve tuz ilave edin. 2-3 dakika ateşte kaldıktan sonra ocaktan alın.
Sebzeler ve pişen eti servis tabağına yerleştirin. Üzerine kızdırılmış tereyağı dökün ve sıcak olarak servis yapın.
TiritTirit Malzemeleri:
- 1 kg kemikli et
- 2 baş kuru soğan
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2-3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 avuç pirinç
Tirit Nasıl Yapılır?Eti yıkayıp bir tencereye koyarak ateş üzerine koyun, bıraktığı suyu çektirin. Tereyağı ve halka şeklinde doğranmış soğanı ilave ederek kızartın. Sulandırılmış salça ile karıştırarak sıcak su ile pişmeye bırakın. Tuzunu atın. İki saat pişirin. Pişen ete ayıklanmış ve yıkanmış pirinci ilave edin. Pirinçler uzayınca pişmiş demektir. Ateşten alarak servis tabağına koyun. Karabiber dökülerek yenir. Hafif sulu, pirinçli bir et yemeğidir. Mideyi yormaz.
- Tuz, karabiber
Bayramların dışında hastalara güç kazandırsın diye nekahet dönemlerinde yedirilen bir yemek türüdür.
YahniYahni Malzemeleri:
- 1 kg arpacık soğan
- ½ kg kuşbaşı et
- 2 yemek kaşığı salça
- 4 yemek kaşığı tereyağı
Yahni Nasıl Yapılır?Eti yıkadıktan sonra bir tencerede ateşe koyup, et suyunu çekince yağ ilave edilip kızartın. Sulandırılmış salça ile karıştırarak sıcak su ilavesi ile pişmeye bırakın. Arpacık soğanları kabuklarından temizleyin ve yıkayın. Pişmek üzere olan ete soğanları bütün olarak ilave edin. Tuzunu atın. Yemek pişince servis tabağına alın. Arzuya göre karabiber atın.
- Tuz, karabiber
*Pişerken isteğe bağlı olarak ıslatılmış bir avuç nohut koyulabilir.
*pişme esnasında suyun rengini karartmaması için tane karabiber kullanılır.