Mide Gribi Nedir? Mide Gribi Belirtileri Nelerdir?

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Behice açıkladı.
Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Behice Kurtaran, 'mide gribi' olarak bilinen 'viral gastroenterit' hastalığına karşı uyarılarda bulundu.

Çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler için ölümcül olabilen hastalığın, sulu ishal, karın krampları, bulantı, kusma ve bazen yüksek ateş ile kendini gösterdiğine dikkat çeken Doç. Dr. Kurtaran, hastalığa karşı ellerin sık yıkanması ve kirlenmiş yiyecek ile içeceklerden uzak durulmasını istedi. Son derece bulaşıcı ve çok yaygın görülen hastalığın, hava ve temas yoluyla da bulaştığını vurgulayan Doç. Dr. Behice Kurtaran, "Bunlardan kaçınmanın en iyi yolu ise kapsamlı ve sık el yıkamadır. Her tuvaletten, çocuk bezi değişiminden ve yemekten önce mutlaka eller sabunla yıkanmalı" dedi.

ÖNERİLERİNİ AÇIKLADI

Mide gribi için önlem almanın ve bol sıvı tüketimi dışında çok etkili bir tedavinin bulunmadığını söyleyen Doç. Dr. Behice Kurtaran, şunları kaydetti:

"Normal grip solunum yollarını, mide gribi ise mide ve bağırsakları etkiler. Eğer sağlıklı iseniz büyük olasılıkla sorunsuz geçirilebilen hastalık, bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf insanlar için, ölümcül olabilmektedir. Hastalanan kişilerde kas veya baş ağrıları, susuzluk, sık sık idrara çıkma, koyu renkli idrar, uyuşukluk, yorgunluk, baş dönmesi gözlenebilir. Küçük çocuklar ve bebeklerde ise gözyaşı, ateş, alışılmadık yüksek sesle ağlama veya aşırı sinirlilik, çökük göz küreleri ve ağlama belirtilerine rastlanır.

Mide gribi belirtileri 1 ile 3 gün içinde görülebilir ve hafif ya da çok şiddetli olabilir. Şikayetler genellikle sadece 1 veya 2 gün sürer, ama bazen 10 gün kadar devam edebilir. Belirtileri benzer olduğu için, bakteriler veya parazitlerin neden olduğu ishal ile karıştırmak kolaydır. En sık gastroenterit yapan norovirüsler, genellikle salgınlara neden olurlar. Son derece bulaşıcıdır. İyice dezenfekte edilmemiş nesnelerin yüzeyi üzerinde bir ay boyunca kalabilir.

Bu virüslerin uzaklaştırılması için çamaşır suyu ile çevredeki nesnelerin dezenfeksiyonu tavsiye edilmektedir. Antibiyotikler virüslere karşı etkili değildir ve bunların kullanılması önerilmez. Enfeksiyonların çoğu kendini sınırlar. Kaybedilen sıvının yerine konulması, kolay sindirilebilir haşlanmış patates, pirinç ve muz gibi gıdaların tüketilmesi ve yağlı yiyeceklerden kaçınılması gerekir."

Karadenizli Kızdan Şiveli ' Doğru Koca ' Anlatımı (Video İzle)

Yeni Fenomen Karadenizli Kızın Taklidi (Video)İnternette bir video paylaşım sitesine yüklenen görüntüler tıklanma rekoru kırdı. Sosyal medyayı sarsan görüntülerde Yasemin isimli bir Karadenizli kız, annesinin "doğru koca" tarifini yöre şivesiyle anlatıyor.

Genç kız, kendisini izleyenleri ve kameraya çekenleri de kahkahaya boğuyor. Paylaşım rekoru kıran videoda, kızın kendine has mimikleri ve yöresel Karadeniz şivesi izleyenleri kendisine hayran bırakıyor.

850 li ' Hatlarla Ferdi Kaza Sigortası ' Kabusu!

Vatandaşın yeni kabusu, 850'li hatlarla sigorta satan şirketler oldu.
Bankaların tüketici kredisi verirken zorunlu tuttuğu 'hayat ya da ferdi kaza sigortası'ndan bıkan vatandaşın peşine şimdi de 0850'li hatlardan arayan şirketler düştü.

Son bir yıldır 850'li hatlardan ferdi kaza sigortası yapmak için arayan şirketler türemeye başladı. Bu tür şirketler bankalardan edindikleri listelerle önce kişileri arıyor. Vatandaş sigorta yapmayı kabul ettiğinde de işkence başlıyor.

 850'li Hatlardan Sigorta Vurgunu


MÜŞTERİYİ PİŞMAN EDİYORLAR

Şirket, 'kümesteki müşteriyi' telefonla sürekli arıyor. Yeni ürünlerini pazarlamak için yıldırma taktiği uyguluyor. Buna diğer sigorta şirketleri de katılıyor. Üstelik, telefonla anlatılan teminatlarla poliçedekiler birbirini tutmuyor. Bunu fark eden vatandaş, sigortadan vazgeçmek isterse 900 lira ceza kesiliyor. 850'li numaralı bir şirketten sigorta yaptıran Mehmet Tereci, bu tür olayların son örneklerinden.

Sıkıntısını Başbakanlık'a da ileten Tereci, "Şirketler, beni sürekli 850'li hatlardan arayarak, ferdi kaza sigortası için 299 lira ödemem gerektiğini söylüyor. Bunu ödemeyeceğimi ve sigortayı keseceğimi söylediğimde de bu kez 900 TL cayma parası istiyorlar. Her ay 10 kere arayıp adeta tehdit ediyorlar" diyor. Arayanların hepsinin aynı firma olmadığını söyleyen Tereci, "Psikolojim bozuldu" dedi.

LİSTEYİ BANKALAR VERİYOR

Sigorta acenteleri derneği TÜSİAR'ın kurucu Başkanı Neşe Demirağ da, buna benzer yöntemlerle vatandaşların dolandırıldığını söyledi. Bu tür 850'li numaraların güvenilir olmadığını belirten Demirağ, "Bu şirketlerin birçoğunun arkasında bankalar olabilir.

Daha önce kendileri sigorta satıyordu. Şikâyetler ayyuka çıkınca devreye bunları soktular. Sigortası olan ya da hesabı olan kişilerin bilgilerini de bu şirketlere aktardılar" diye konuştu.

HAZİNE'YE ŞİKAYET GİTTİ

Demirağ, onayları olmadan poliçe gönderilen ya da poliçe gönderilmeden hesaplarından para çekilen binlerce insan olduğunu belirterek "Biz 4 yıldır Hazine'ye tüketici şikâyetlerini götürmekten yıldık. Bu sorun daha da büyüyecek" dedi.

Sektörde cezaların caydırıcı olmadığını da vurgulayan Demirağ, şöyle konuştu: "Biz ihbar ediyoruz. Büyük bankalara bile ya ceza vermiyorlar ya da 20 bin TL gibi çerez parası kesiyorlar. Yani yaptırımlar yetersiz."