Öncelikle Malzemeler ;
Konserve Mısır - Tercihen kaliteli marka ve iri taneli.
1 çay kaşığı tuz.
1 çay kaşığı tereyağ ( veya tereyağ kokulu margarin )
Not: Tereyağı şart değildir. Ama tereyağ kokulu mısır daha güzel olur.
Nasıl yaparız ?
- Öncelikle Mısırı Konservesini açın ve içindeki suyu iyice boşaltın
- Daha sonra Mısırı güzelce yıkayın.
- 1 Tencereye 2 bardak su koyup kaynamasını bekleyin.
- Kaynadıktan sonra içine 1 çay kaşığı tuz döküp iyice karıştırın.
- Tuzun ardından fokurdayınca altını en düşüğe kısın ve içine yıkadığınız mısırları atın.
- Mısırlar 5dk tencere içinde kaynaması lazım. Bu süre zarfında kaşık gibi birşeyler mısırları ezmeden yavaş yavaş arada bir karıştırın.
- 5dk sonra mısırları tenceren alın iyice süzün. Tekrar yıkayın.
- Daha sonra bir orta ateşte Teflon tavaya kızınca 1 çay kaşığı tereyağını koyup eritin.
- Eridikten sonra tavaya mısırları atıp ocağın altını tekrar kısın. Birşeyle mısırları ezmeden yavaşça karıştırarak hafif kavurun.
- Tavada bu işlemi 5dk uyguluyoruz.
Sonra tavadan mısırları alıp bardağa dolduruyoruz. Sos olarak istediğiniz sosu kullanabilirsiniz.
Sos tarifleri
Ketçaplı sos :
1. Çiğ ketçap - 2. Az pişmiş - 3. Yanık Ketçap
Çiğ ketçaplı sos : Ketçapı alıp mısırın üstüne döküyoruz.
Az pişmiş ketçaplı sos : Bi teflon tavaya 2-3 yemek kaşığı ketçapı döküyoruz. Üstüne hafif tuz ve çok azda zeytinyağı. Bunları 2-3 dk kavuruyoruz.
Yanık Ketçaplı Sos : 2. yapılışı ile aynıdır. Ek malzeme olarak çok az limon suyu konulur.
( 2-3 damla ) Daha sonra malzeme ketçap koyu kıvama gelene kadar iyice kavrulur.
Mayonezli Sos
1. Sade mayonezli - 2. Sarımsaklı Mayonezli - 3. Sıcak Mayonez
Sade Mayonezli Sos : Mayonezi alıp bardağın üstüne dökün.
Sarımsaklı Mayonezli : Kısık ateşteki tavaya 3-4 yemek kaşığı mayonez dökün.
Üstüne iyice ezilmiş 1 diş sarımsağı koyun. Az tuz. 4-5 damla limon suyu. Birde az zeytinyağı.
Bunları kısık ateşte birbirine girinceye kadar kavurun. Ama yakmadan.
Sıcak Mayonezli : 2. yapılışındaki malzemeleri sarımsak dışında koyun. Kısık ateşte 3-4 dk kavurun.
Domatesli Sos : Bunda 1 adet domatesi kabuklarını soyun. Sonra rendeleyin. orta ateşte bir az zeytin yağı sonra domatesi dökün. Üstüne az karabiber, tuz, tercihe bağlı çok az nane ekin. Karabiber ve nane zorunlu değil isteyen ekmeyebilir. Daha sonra çok az limon suyu koyuyoruz ve bunları orta ateşte iyice karıştırıyoruz. Bir dk gibi karıştırtıktan sonra ketçap varsa az ketçap koyuyoruz sadece ketçabımsı tad için. Sonra altını az kısıp 4-5dk kavuruyoruz. Sos hafif sulu olucaktır. Önerim süzüp mısırın üstüne dökmeniz.
Acılı Sos : 1 adet domatesin kabukalrını soyun. 2'ye bölük tekini o anda yiyin. Diğerini ise rendeleyin. Sonra tavaya az zeytinyağı üstüne domatesi dökün. 1 tane normal acıbiberi rendeleyin ve tavaya atın. Domatesle iyice kardeş gibi kavuruyoruz. Daha sonra 2-3 damla limon suyu, tuz ve evinizde varsa nar ekşisi, çok az ketçabı döküp 2dk deli gibi kavuruyoruz orta ateşte.
Kaşarlı Eriyen Sos : En basit soslardan biri yalnız fırın veya mikrodalga gerekmekte.
Bardaktaki mısırı fırın kabı gibi yanmıyacak bir cam bardağa koyalım. Üstüne iyi rendelenmiş kaşar, limon suyu ve isteğe göre ketçap mayonez koyup en üstüne tekrar kaşar koyalım. Sonra 180 derece fırında 3dk gibi kısa bi süre bekletelim.
0Awesome Comments!