Sünnet Nedir? Sünnet Ne Zaman Yapılmalı? Sünnet Hakkında Bilgiler...

Sünnet ne zaman yapılmalı? Sünnet'in zararları varmıdır? Sünnet hangi hastalıklara karşı korur. Sünnet ile ilgili bilgileri bu yazımızda okuyabilirsiniz.

Sünnetle ilgili bilinmesi gerekenlerSünnet; erkek çocuklarda penis başını örten derinin belirli bir şekilde ve ölçüde cerrahi işlem ile çıkartılmasıdır. Bugün Amerika'da bebeklerin yarısı sünnet edilirken; tüm dünyadaki erkeklerin yüzde 30'u, Müslüman ve Musevi toplumlardaki erkeklerinse tamamı sünnet edilir. Daha önce dini, geleneksel ve kültürel nedenlerle yapılan sünnet, bugün tıbbi faydaları sebebiyle de tercih ediliyor. Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi'nden Ürolog Doç. Dr. Adem Fazlıoğlu, sünnetle ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı...

BATI FAYDASINI KEŞFETTİ

Sünnet, tıbbi bir gereklilik mi yoksa dini bir ritüel mi?
Sünnet bugün hem dini inanıştan, hem de artık Batı ülkelerinde de olduğu gibi tıbbi yararından dolayı yapılıyor. 2006'da yapılan bir araştırmada; Amerikalı erkeklerin yüzde 56'sının sünnetli olduğu belirlenmiş. Oysa Amerika nüfusunun sadece yüzde 15'i Yahudi. Batı ülkelerinde sünnetin tıbbi faydaları konusunda bilgisi olan aileler, bebeklerini kendi tercihleriyle sünnet ettiriyor.

Ne gibi faydaları var?
Amerikan Pediatri Akademisi; yenidoğan sünnetinin yararlarının, risklerinden daha fazla olduğunu belirtmişti. Buna göre, sünnetli erkek çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları daha az görülüyor. Sünnetli erkeklerde, penis kanseri riski de azalıyor. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, daha az görülüyor.

Hatalı sünnet ne gibi sorunlara neden olur?
Aceleyle yapılan, hijyene dikkat edilmeyen sünnetlerde, yan etkiler ve hatalar çoktur. Hatalı sünnetler; peniste kalıcı hasarlara ve cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olur. Hatalı sünnet, ereksiyon problemlerine de yol açabilir.

Sünnetin ne zaman yapılması uygundur?
Tıbbi zorunluluk halinde her yaşta yapılabilir. Doğumdan sonra ilk 30 gün, sünnet için ideal bir zamandır. Bu dönemde sünnet sonrası yara da çabuk kapanır. Tören yapılacaksa ve aile fertleriyle bir arada olunacaksa; 7 yaş ve sonrasında da yapılabilir. Toplumumuzda dini inanç ve gelenekler nedeniyle uygulanan sünnet; korkularıyla, törenleriyle, çocuğun dünyasında önemli bir yer tutar. Bu nedenle sünnetin tıbbi ve ruhsal yönlerine de eğilmek gerekir.

YENİDOĞAN SÜNNETİNİN FAYDALARI
Sünnetin, bebek doğar doğmaz, 30 gün içerisinde yapılması; pek çok komplikasyonu da ortadan kaldırıyor. İşte yenidoğan sünnetinin faydaları: n Kanama komplikasyonunu, ileriki yaşlara göre çok daha azdır. n Çocuk operasyondan psikolojik olarak etkilenmez. n İşlem sonrası bakımı daha kolay, iyileşmesi çok daha hızlıdır. n Bu dönemde yapıldığında; ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek sünnet derisi darlığı da engellenmiş olur.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU RİSKİNİ 10 KAT AZALTIR
Ülkemizde ve yurt dışında yapılan çalışmalarda; 400 bin erkek bebek incelendi. Bu bebeklerde idrar yolu enfeksiyonunun görülme oranı yüzde 7 iken; sünnet olan bebeklerde bu oran yüzde 0.7 olarak tespit edildi. Bu çalışma gösteriyor ki; bebeğe yeni doğduğu dönemde sünnet yapılması, idrar yolu enfeksiyonunun gelişme riskini 10 kat azaltıyor. Sünnet; sünnet derisinin ucundaki darlıkları, penis başının sünnet derisi ile boğulması ve sünnet derisi iltihaplanması gibi rahatsızlıkların oluşumunu da ortadan kaldırır.

KADINLARI CİNSEL HASTALIKTAN KORUR
Sünnetin sağlığa yararları, bilimsel araştırmalarla ortaya kondu. Sünnetlilerde prepisyumun ortadan kalkmasıyla; cinsel yolla geçen hastalıkların bulaşma riski de belirgin olarak azalır. Sünnetli erkeklerin eşlerinde de kanser görülme oranı çok düşüktür.

ÇALIŞMALAR ÇOK TUTARLI DEĞİL
Sünnetin; cinsel fonksiyonun bazı parametrelerinde bozulma, bazı parametrelerinde ise olumlu değişikliğe neden olduğunu gösteren raporlar da vardır. Öte yandan önemli bir değişikliğe neden olmadığını gösteren bulgular da... Bu raporlar çoğunlukla birbirleriyle tutarlı değildir. Dolayısıyla bu konuyla ilgili önyargısız, geniş çapta yapılan çalışmalara hâlâ ihtiyaç vardır.