Kestanane Şişmanlatır Mı?

Kestanenin tadı güzel ve sağlığa faydalı yalnız bir sorun var...

İçeriğinde, başta nişasta olmak üzere lif, protein, potasyum, fosfor, kalsiyum gibi mineraller ve B grubu vitaminleri bulunuyor. Ancak 100 gramındaki kalori miktarı 160. 34 g karbonhidrat, 3.2 g protein, 1.8 g yağ ve 8-10 g lif içeriyor. Ünlü dahiliye uzmanımız Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, kestane konusunda bizi şöyle uyarıyor...

“Kestaneyi abartmadan yemekte fayda var. Özellikle kilo sorununuz varsa dikkatli olmanız gerekiyor. Bazı şeyler şeyler eski tadını koruyor. “Kestane kebap-kış ilişkisi” de bunlardan. Akşam karanlığında işten eve dönerken sokaklarda burnumuza çalınan nefis kestane kebap kokuları hepimize hâlâ soğuk kış akşamlarını hatırlatmaya devam ediyor.

Kestaneyi herkes sever, kebabı, haşlaması fark etmez, herkes bayılır bu lezzete. Ancak beslenme ve diyet uzmanlarının ortak görüşü, bu güzelim besinin kalori içeriği yönünden pek de masum olmadığı yönünde. Bir porsiyon yani 100 gram kestaneye ancak “bir ara öğün” desteği olarak -o da sık sık olmaması koşuluyla- izin veriliyor.

3 KESTANE=1 DİLİM EKMEK!
Bir elma, bir portakal, üç kestane, bir avuç da patlamış mısır ile diziyi veya filmi tamamlayan biri yaklaşık 350 kaloriyi de midesine indirmiş oluyor. Gecenin ilerleyen saatlerinde, çoğunluğu yüksek glisemik indeksli besinlerden oluşan bu yoğun çalışma ertesi gün yol-su-elektrik olarak değil ama yağ fazlası-sorun-endişe olarak geri dönüyor.”